jeudi 18 février 2010

STIMULAREA AFECTIVA

Cand am descoperit ca Dadi e altfel decat ceilalti copii am avut o singura obsesie: stimularea intelectuala. Imi amintesc vara trecuta cum casa noastra devenise devenise un teren de armata, joaca devenise o arma pedagogica, cred ca am avut vreo 3 luni in care am uitat ca e copil si am uitat ca suntem parinti. Apoi intr-o zi psihologul mi-a spus : "ati uitat sa fiti mama! Sunteti educator, psihomotrician, logoped, mai aveti timp sa fiti si mama?" Si am fost foarte revoltata pe nemernicul de psiholog: cum isi permite el sa ma judece???! :-)

Ei, apoi am aflat ca stimularea afectiva este extrem de importanta pt evolutia copiiilor cu retard, ei au nevoie de o stimulare afectiva inzecita care ii poate ajuta sa evolueze mult mai bine decat stimularea intelectuala. Trebuie sa ne tratam copiii ( normali sau diferiti) cu respect si incredere. Cum se poate face asta:

- ajuta-l sa invete fara a-i leza sentimentele, respecta-i suferinta provocata de nepricepere

- incurajeaza-l pt orice mic succes; si nu vorbesc de incurajari de genul " e bine, dar ...", ci pur si simplu : " e bine!"

- nu-i ignora sentimentele si nevoia de timp pt a se adapta unei situatii noi

- respecta-i curiozitatea : prea multe restrictii distrug sentimentul ca a descoperi lucruri noi poate fi o placere si ii dau senzatia ca e strain in propriul univers

- raspunde nevoilor copilului cu dragoste si respect

- evita atat de mult cat poti tonul autoritar, lasa-i placerea sa negocieze si sa aiba incredere ca parintii ii respecta dorintele

- discuta sincer cu copilul chiar si despre dificultatile lui: " mama stie ca te afli in dificultate, dar te iubeste mult si o sa te ajute atat cat poate si e sigura ca vei depasi majoritatea dificultatilor"

- priveste-l in ochi si zambeste cat mai mult
Cu siguranta sunt si alte lucruri pe care le putem face, nu imi vin acum in minte.

De fapt toate astea ar trebui sa fie firesti si orice parinte echilibrat le-ar face in mod natural. Unele lucruri le-am facut in mod firesc, pt unele a fost nevoie sa ma auto-educ, pe unele le-am descoperit citind pe cei care stiu mai bine ca mine, dar recent mi-am dat seama de importanta stimularii afective. Sa-mi fie copilul fericit, chiar daca e altfel !!! Si daca e fericit vom fi si noi si poate ca timpul ne va face o surpriza placuta.

2 commentaires:

  1. O mare imbratisare de la noi pentru mami si un pupic dulce pentru Vladi!!!Ana

    RépondreSupprimer
  2. Mersi Anna. Tu ai cu siguranta si alte idei bune, nu ezita sa le scrii aici.

    RépondreSupprimer