samedi 9 mai 2009

Despre Dadi

Iata ce scriam cuiva acum aproape un an despre Dadi.


Baietelul meu era cam la fel : nu tinea nimic in manuta, nu ducea nimic la gura ( cand incerca nu o nimerea), orice obiect sau jucaria ii cadea la mana, incerca sa vada daca nu are ceva care se roteste. In schimb a fost tot timpul comunicativ cu noi si f zambitor de dimineata pana seara. Plansul la el a fost intotdeauna semn de boala.Cu toate eforturile noastre abea dupa 16 luni a inceput sa duca la gura obiecte sau mancare ... acum baga in gura orice gaseste pe jos, fie ca misca sau nu Intotdeauna ni s-a spus ca e doar o problema de motricitate fina ... noi intotdeauna am observat ca evolueaza lent fata de alti copilasi, dar eram oarecum optimisti. Pana acum 2 saptamani cand la vizita de la pediatru, un nou pediatru ... m-am apucat sa-i explic temerile mele fata de evolutia lui ... pediatra l-a examinat, l-a pus sa faca un test cu forme de incastrat si apoi a trebuit sa completam un chestionar adaptat varstei de 18 luni, desi el are deja 21. L-a completat tatal, care il vede doar seara, la unele intrebari a raspuns negativ, desi nu era cazul ... ma rog, am facut un punctaj foarte mic ... parca a cazut cerul pe mine cand a inceput sa-mi insire acolo numele specialistilor catre care trebuie sa ne indreptam pt a-l testa.

Sper ca nu e prea lung mesajul meu ... dar ideea pediatrului este ca aceste probleme de motricitate fina au dus la alte retarduri si ca trebuie sa actionam rapid pt ca el sa poata intra la scoala la 3 ani. Acum e vara, toata cabinetele sunt inchise pana in septembrie, asa ca noi ne-am pus pe treaba.
Ce am facut :
- am ascuns toate jucariile muzicale si toate bilele, orice avea rotite.
- jucariile cu care lucram pt motricitatea fina le scoatem pe rand
- jucariile pe care le folosim acum sunt doar forme de incastrat si jocuri de constructie ( din cand in cand scoatem la umina vechi jucarii asa, pt relaxare)
- ne jucam pe rand cu el, eu in timpul zilei cat pot, sotul seara; il ajutam sa puna formele in cutie, iar atunci cand reuseste il apludam ( culmea e ca si pana acum ne jucam cu el, dar nu luasem in serios jocul asta ... adica ne jucam de placere, fara nici un scop pedagocic)
- am inventat si un joc : intr-o pusculita transparenta el trebuie sa bage niste jetoane colorate ... ideea e ca se bucura cand vede acele jetoane inauntru
- in gradina : adunat pietricele si pus intr-o galeata : toata lumea participa la joc pt a-l incuraja ( dar mai mult ii punem la indemana pietricelele).
Cam asta am facut noi pana acum, asteptam sa treaca luna august si in septembrie incepem testele.
Deci Dadi a avut dintotdeauna probleme de motricitate fina : f tarziu a dus la gura mancarea, biberonul si l-a tinut f tarziu; acum, la 21 de luni, inca e neindemanatic, nu foloseste manutele in acelasi timp, nu stie sa sara, se catara doar pe fotoliu si pat, dar nu pe ceva mai inalt, nu tine o minge in mana, nu da cu piciorul in minge ... dar face progrese : de cateva zile mananca singurel cu furculita. Cu lingura inca nu reuseste prea bine. Jetoanele le baga in pusculita fara probleme. Deci pe motricitatea fina lucram intens cu el si se vad rezultatele.

Pediatrul a fost dur cu noi pt ca a spus ca avem si probleme grave de comunicare pt ca el inca nu face fraze simple ... stie o gramada de cuvinte, dar nu spune cate doua odata ... dar si aici e mult de povestit si ca nu e cazul sa o fac pe topicul tau.Sper ca ai inteles ceva din ce am scris, sunt super obosita si nu stiu cat am fost de coerenta. Si noi ne-am pus la inceput problema daca nu e autism pt ca atunci cand era micut nu reactiona la zgomot sau cand ne vedea ... pana la urma a fost doar o problema de auz ce a fost descoperita destul de tarziu ... la toamna ne intoarcem la un control ORL sa vedem cum stam. In afara de ce am spus dspre el, Dadi e un copil adorabil, cu un zambet ce vine parca din inima si care topeste pe oricine.


De atunci lucrurile merg inainte cu greu ... insa important e ca evolueaza. Blogul acesta va vorbi mai ales despre Dadi si eforturile noastre. Sunt la inceput, asa ca iertati-mi balbaiala. Articolele despre motricitatea fina si dispraxie vor fi modificate, pe masura ce voi gasi materiale interesante.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire